Boljša kot je optimizacija spletne strani, višjo uvrstitev spletne strani, si lahko obetate, na Googlu. Že dolgo ni več skrivnost, da med organskimi, t.i. naravnimi prikazi na Googlu, na prvi strani Googla, samo prvih pet spletnih strani, pridobiva še nekaj kakovostnega prometa, globlje kot pa se z uvrstitivijo internetne strani, odmikamo od prvih petih pozicij, manj obiskovalcev si od Googla, lahko s svojo spletno stranjo obetamo.

Spodaj boste podrobneje spoznali kaj je optimizacija spletnih strani, hkrati pa tudi primere s prikazi, tako, da boste tudi sami, lažje in hitreje SEO optimizirali svoje internetne strani.

NAMIG: Celovit pregled razlage kaj je optimizacija spletne strani, najdete na povezavi, kjer je opisana optimizacija spletnih strani in SEO mentorstvo, koliko stane optimizacija spletnih strani, kako poteka spletna optimizacija, v čem je razlika med onsite in offsite optimizacijo za Google, na spletni strani SEO-Praktik.si.

Zaradi, iz leta v leto, vedno dražjega oglaševanja na Googlu preko zakupovanja ključnih besed (Google Ads), zanimanje za optimizacijo spletnih strani, iz leta v leto narašča, zato se ne gre čuditi, da je tudi v Sloveniji trend po izobraževanjih za SEO optimizacijo v porastu, med vsemi SEO tečaji pa še posebej naraščajo t.i. SEO tečaji za specifične panoge. Več o tem na povezavi.

Kaj pomeni optimizacija spletne strani

Optimizacija spletne strani pomeni upoštevanje aktualnih t.i. SEO zakonitosti oz. pravil, z namenom, da iskalnik Google bolje razume vsebino spletne strani in zato internetno stran, posledično uvršča višje v svojem i skalniku (med organskimi, t.i. neplačljimi prikazi). Ker se SEO optimizacija zelo hitro spreminja, je za boljše optimiziranje internetnih strani pomembno, da smo nenehno “na tekočem” z aktualnimi SEO pravili, saj je z upoštevanjem aktualnih SEO pravil, naša optimizacija spletne strani, bolj učinkovita, rezultati optimizacije pa so tudi vidni prej.

Optimizacija spletne strani predstavlja na Googlu eno izmed možnosti oglaševanja na internetu, sicer pa smo podrobneje o tem kako oglaševati na internetu, objavili v članku, kjer podrobneje predstavljamo iskalni marketing, SEM in SEO, oglaševanje preko socialnih omrežij in Google oglaševanje.

Dodatno: 1 – Kaj pomeni SEO optimizacija spletne strani – Moz (angl)

Kako deluje SEO optimizacija

SEO optimizacija deluje tako, da za najvišje organske uvrstitve spletnih strani na Googlu, zahteva čim bolj kakovostno upoštevanje t.i. onsite SEO pravil ter tudi offsite SEO pravil, ki skupaj vplivajo na uvrstitev spletne strani na Googlu. Bolj kot sledimo zakonitostim upoštevanja aktualnih onsite SEO pravil, manj težav in hitreje bomo dosegali SEO rezultate s t.i. offsite SEO aktivnostmi.

SEO optimizacija se deli na dva dela:

  • onsite SEO optimizacija
  • offsite SEO optimizacija

Onsite SEO optimizacija predstavlja pojem s katerim opisujem upoštevanje SEO pravil, na sami spletni strani (seo naslov, meta opis, H oznake, itd,…), offsite SEO optimizacija pa predstavlja izvajanje gradnje povratnih povezav iz drugih speltnih strani, nazaj na našo spletno stran, s čimer gradimo zaupanje v spletno stran (saj Google smatra za bolj zaupanja vredne spletne strani tiste, ki imajo več, kakovostnih povratnih povezav, iz drugih splEtnih strani, na našo).

Ker je SEO optimizacija spletne strani, v povprečju proces izvajanja aktivnosti, ki jih je potrebno redno izvajati najmanj 6 mesecev, predstavlja kakovostna optimizacija spletne strani, za marsikatero podjetje, razmeroma velik strošek. V objavi kako financirati SEO optimizacijo predstavljamo nekaj možnosti za podjetja, ki želite investirati v SEO.

NAMIG: Cenik vseh SEO storitev, ki sodijo pod okrilje optimiziranja spletnih strani, se nahaja na povezavi Optimizacija spletnih strani cenik. Na njej boste videli sprejemljive SEO cene za SEO analizo, implementacijo onsite SEO izboljšav, cene za offsite SEO in cene za izdelavo celovitih SEO strategij.

Dodatno: 2 – Kako deluje SEO – Neil Patel (angl)

Optimizacija SEO naslova

Seo naslov je zraven zadovoljevanja namena iskalcev/uporabnikov Googla, ustrezne SEO strukture spletne stran in ustreznega formata spletne vsebine (glede na targetirano ključno besedo), najpomembnejši onsite SEO element, ki ga je potrebno upoštevati pri optimizaciji.

Ustrezno SEO optimiziran SEO naslov vključuje ključno besedo (za katero je optimizirana vsebina na url naslovu), čimprej iz leve proti desni ter omogoča do 65 znakov, s presledki vred.

Na spodnji sliki je prikazana optimizacija SEO naslova za online trgovine pohištvo123.si, za url naslov, na katerem so predstavljeni barski stoli:

optimizacija seo naslova barski stoli

Dodatno: 3 – Kako optimizirati SEO naslov (ahrefs) – angl.

Optimizacija meta opisa

Optimizacija meta opisa spada k drugemu najpomembnejšemu onsite SEO elementu, zato, da bo optimizacija spletne strani, optimalna. Seo naslov in meta opis sicer nista nujno potrebno opremljena s ključno besedo iz leve proti desni, vendar ni narobe, če ključno besedo vključimo v seo naslov in meta opis.

Ker ima prostor za meta opis (meta description) na voljo več znakov (cca. 167 s presledki vred), lahko z dobrim meta opisom močno vplivamo na izboljšanje klikov na prikaz v Googlu (t.i. stopnjo CTR – click through rate).

Spodaj je prikazana optimizacija meta opisa za spletno stran Sanjski-Sopek.si, na url naslovu, kjer je predstavljeno vse o poroki:

seo optimizacija meta opisa

V meta opis lahko vključimo tudi t.i. emoji-e, ki pomagajo, da meta opis izstopa od ostalih prikazov spletnih strani na Googlu, s čimer se izboljša njihova opaznost, posledično pa tudi CTR.

Dodatno: 4 – Kako optimizirati meta naslov

Optimizacija H oznak

Optimizacija H oznak pomeni, da SEO ustrezno optimiziramo t.i. H oznake oz. oznake, ki označujejo glavni naslov in naslove poglavij spletne vsebine.

Na spodnji sliki je prikazana vsebina, ki predstavlja naravna razkužila za roke, na sliki pa vidite, da je ključna beseda naravno razkužilo, vključena v H1 oznako oz. v glavni naslov spletne vsebine trgovine TakoLepo.si:

seo optimizacija H1 oznake

Dodatno: 5 – Optimizacija H oznak – angl.

Optimizacija vsebine

V precej primerih spletnih strani, predstavlja optimizacija vsebine na spletni strani, t.i. največjo onsite SEO rezervo, ki jo je mogoče, po nekaterih SEO študijah, implementirati na kar 70% vseh spletnih strani, na spletu. 

Pisanje bloga za spletne strani (za analizirane in SEO optimizirane ključne besede), predstavlja možnost zaslužka z blogom, za ogromno spletnih strani, podrobne primere in opis najbolj enostavnih možnosti kako zaslužiti z blogom, smo objavili v članku, na povezavi.

SEO optimizacija spletne strani iz vidika vsebinske ustreznosti pomeni, da je v sami vsebini spletne strani, ključna beseda (za katero je optimizirana vsebina), omenjena v 1% do 3% glede na celotno količino teksta, kar pomeni, da se ključna beseda pri 1000 besedah teksta, ponovi približno 10 krat. SEO strezno je, če takšno, natančno ponavljanje ključne besede, razpršimo enakomerno po vsej spletni vsebini.

Primer SEO optimizacije spletne vsebine (z SEO ustreznim ponavljanjem ključne besede) poglejte na speltni strani Kreal.si, kjer je predstavljena urbana oprema, parkovne klopi ter vrtno pohištvo in igrala iz Kreal prodajnega programa:

optimizacija spletne vsebine

NAMIG: Ko govorimo o optimizaciji spletne strani iz vidika SEO optimizacije vsebine, je pomembno, da se pri optimiziranju vsebin, osredotočamo predvsem na t.i. kreiranje evergreen vsebin, saj nam tak pristop omogoča, da bomo s spletno vsebino, po tem, ko bomo enkrat na prvih mestih Googla, z njo tam tudi ostali.

Evergreen SEO spletna vsebina je zasnovana tako, da jo je enostavno mogoče dopolnjevati, še posebej nas pa bo to zanimalo takrat, ko bo za isto ključno besedo, visoke Googlove pozicije, želela dosegati naša konkurenca.

Primer takšne, SEO evergreen vsebine pogljete na povezavi team building za podjetja, agencije ETC Adriatic.

Optimizacija slik

SEO ustrezna optimizacija slik na spletni strani pomeni, da poskrbimo, da so spletne strani, naložene na spletno stran, čim lažje (pod 100kb), datoteke poimenovane s ključnimi besedami, hkrati pa, da slikam dodamo t.i. alt oznako (z uporabo ključne besede) z namenom, da Google bolj razume sliko in njen vpletenost v kontekst celotne zgodbe na speltni strani.

V spletni vsebini spodaj, kjer so predstavljene toplotne črpalke (Varčevanje-energije.si), so slike poimenovane z alt oznako toplotna črpalka.

seo optimizacija slike

V kolikor imamo na spletni strani ali v spletni vsebini več slik, vsako naslednjo sliko opremimo z drugačno alt oznako (sinonimom oz. sorodno iskano ključno besedo).

Optimizacija notranjih povezav 

Notranje povezave (t.i. internal links) pomagajo Googlovim pajkom slediti do ciljnih in za našo spletno stran, najpomembnejših url naslovov posameznih spletnih vsebin, hkrati pa ustrezno SEO povezovanje spletnih podstrani na naši internetni strani, pomaga Googlu razumeti kontekst posamezne spletne vsebine v luči vsebine na celotni naši speltni domeni.

Pri SEO ustreznem povezovanju naših spletnih vsebin, med seboj, je pomembno, da upoštevamo t.i. ustrezno rabo anchorja (teksta), ki kaže na ciljano spletno vsebino, kakor tudi, da se trudimo achor povezave opremiti tako, da dejansko poskušamo doseči klike na njih.

Interne povezave, samo za potrebe SEO, brez ciljev, da spletni obiskovalci, nanje klikajo, sodijo med stare SEO prakse in neučinkovite metode gradnje notranjih povezav.

V kolikor je le mogoče poskušamo notranje povezave graditi v okviru zgodbe (t.i. kontekstualne povezave) in ne iz noge ali stranskih vrstic spletnih podstrani.

Prikaz notranje, kontekstualne povezave na kontaktno stran Prve bonitetne agencije, kjer seo lahko preveri bonitetna ocena podjetja, poglejte na spodnji sliki:

seo optimizacija notranjih povezav

Optimizacija zunanjih povezav

Zunanje povezave na spletni strani predstavljajo soseščino v kateri želimo, da Google obravnava našo spletno stran. Zagotovo na avtomehanični spletni strani, zato ne bomo zgradili zunanje povezave na spletno stran mesarstvam ampak je najbrž vsem bolj smiselno, da z zunanjo povezavo npr. kažemo na AMZS.

Bolj kot znamo povezovati našo spletno stran z našimi, tematsko sorodnimi internetnimi stranmi, bolj se naša spletna stran pozicionira v panogi, katere del smo.

Primer:

Finančne hiše, ki npr. tržijo vzajemne sklade, bodo seveda najbolj smiselne zunaje povezave, zgradile npr. na dodatne informacije o vzajemnih skladih, na finančne online časopise in spletne strani. Takšne zunanje povezave lahko najlažje zgradijo v svojih blog zapisih (npr. v varčevalnih nasvetih).

Učinkovita optimizacija spletne strani je načrtno zasnovana strategija, ki pomaga spletni strani, da se za, za različne ključne besede in SEO optimizirane spletne vsebine, zanje, skozi čas, znajde na vedno višjih mestih, na prvi strani Googla. Kaj naj upošteva strategija spletne strani in predvsem zakaj naj bo strategija spletne strani zasnovana že pred začetkom izdelave spletne strani, si preberite na povezavi.

Viri in dodatne informacije

Optimizacija spletne strani

You May Also Like