Kaj sploh pomeni pametna televizija?

Tako, kot pametni telefon, tudi pametna TV, ponuja številne možnosti, ki jih omogoča internetna povezav. To so funkcije, ki jih običajne televizije ne morejo ponuditi. SmartTV premore enakovreden računalniški vmesnik, ki omogoča veliko število storitev. Ti televizorji ponujajo aplikacije, pretakanje medijev, brskanje po spletu, igre in, morda najpomembneje, internetni televizijski sprejemnik, zato omogoča tudi vse najboljše funkcije IPTV. IPTV je poseben tip internetnih video standardov, uporablja pa se tudi, kot okrajšava za vse video posnetke, ki se pretakajo prek interneta in se prikazujejo na ekranu televizorja. Lahko v obliki videoposnetkov različnih velikosti ali pa neprekinjenih “živih” kanalov.

najboljše funkcije IPTV

Čeprav vse najboljše funkcije IPTV niso nove in so že od leta 2005 del nekaterih televizorjev ter IPTV Set Top Box naprav, so se uveljavile šele vzporedno s prihodom SmartTV.

Smart TV je ena izmed najnovejših tehnologij, ki omogoča uporabo aplikacij in spletno brskanje, ter najboljše funkcije IPTV

Vse, kar potrebujemo, je “pameten” televizor. Če ste v preteklih letih kupovali nov televizijski sprejemnik, ste verjetno slišali za nekaj, kar se imenuje “SmartTV”. Glede na priljubljenost pametnih telefonov, kot je na primer iPhone, je povsem realno, da se je pojem »pametna naprava«, preprosto prenesel tudi na televizijo. Toda, kaj sploh je pameten televizor in kaj zmore?

Zanimalo vas bo tudi: Internetna televizija (IPTV) na android in apple tv napravah

Zakaj potrebujemo SmartTV ali IPTV?

Čeprav imajo pametne televizije veliko funkcij, bodo najboljše funkcije IPTV, tiste, ki bodo spremenile način uporabe naših televizorjev. To, za kar smo včasih uporabljali video rekorderje, IPTV omogoča s funkcijo časovnega zamika. Televizije nam ni več treba gledati, ko je želena vsebina “redno” predvajana. IPTV omogoča ogled zamujenih vsebin, tudi do 7 dni nazaj.

Ne samo to, pametne televizije uporabljajo tudi sistem, imenovan DLNA, ki omogoča pretakanje medijev z računalnikov ali telefonov, na televizor. Do videoposnetkov ali glasbe “iz mreže”, lahko pametna TV neposredno dostopa, ne da bi jo potrebno kopirati na zunanji disk ali USB ključ!

Kako povezati svoj televizor z internetom?

Vsi pametni televizorji imajo na zadnji strani televizorja, vgrajen priključek za mrežni kabel, večina pa jih podpira tudi brezžično povezavo. Za povezavo z internetom je potrebno nastaviti domače omrežje, postopek pa je zelo podoben povezavi prenosnega računalnika.

Ali ste vedeli?

Prve pametne naprave so bile izdelane že dolgo časa nazaj. Wikipedia* pravi, je bil prvi pametni telefon izdelan že leta 1993. IBM-ov “Simon*“, je bil pred osebni komunikator, z zaslonom na dotik, z aplikacijami, ki jih zdaj smatramo kot samoumevne, kot so e-pošta, koledar, imenik in igre.

Kaj vse lahko storim na pametni televiziji?

Ob odjemalcu e-pošte in možnosti obdelave besedil, je SmartTV zelo podobna računalniku. Omogoča brskanje po spletu, gledanje YouTube* posnetkov in uporabo družabnih omrežij.

Vendar pa bodo verjetno nekatere funkcije, enako hitro, kot so prišle, tudi odšle. Na primer, koliko ljudi bo na televiziji, pred svojo družino, uporabljalo Facebook. Facebook je za mnoge zasebna dejavnost, ki jo, namesto na televizorju, preprosto raje uporabljamo na prenosnih računalnikih in pametnih telefonih?

Za večino, je najbolj zanimiva zmožnost pametne televizije, sposobnost ogleda videa na zahtevo.

 

Smart TV je ena izmed najnovejših tehnologij, ki omogoča uporabo aplikacij in spletno brskanje, ter najboljše funkcije IPTV

You May Also Like