Vsak nov korak v tehnološkem časovnem obdobju je drugačen. Med tehnološko bolj naprednimi uporabniki televizije velja prepričanje, da je internetna televizija (IPTV) prihodnost, kjer bodo klasične “neumne” televizije stvar preteklosti. Zanimiva pa je razprava med tistimi, ki so veliki pripadniki katerega koli izmed vključenih. Se pravi: med zagovorniki Apple TV in zagovorniki Android TV.

Internetna televizija (IPTV) z uporabo Apple TV in Android TV

Za tiste, ki še vedno niso seznanjeni z Android TV in Apple TV, naj najprej v nekaj preprostih stavkih na hitro pojasnim, za kaj sploh gre. Apple TV je naprava za predvajanje video vsebin (sprejemnik) in obenem platforma, ki združuje programske in strojno opremo v delujoč “ekosistem”. Medtem pa je Android TV samo platforma, saj je na voljo za več naprav. Različnim proizvajalcem je omogočeno, da jo vključijo v svoje izdelke.

Čeprav ta objava ne vsebuje pregleda ali natančnega opisa različnih naprav, boste tukaj našli nekaj njunih osnovnih funkcij. Osnovno, kar morate vedeti, je to: v obeh primerih gre za internetno televizijo (IPTV), ki televizorje pretvorijo v interaktivne naprave, skupaj s svojimi aplikacijami.

Internetna televizija (IPTV)
Z uporabo ustrezne zunanje naprave omogočimo, da je internetna televizija (IPTV) na voljo tudi na malce starejših televizorjih.
Oblika in enostavnost uporabe

Nikakor ne zanikam, da Apple natančno ve, kako oblikovati dober izdelek. Družba je sicer v preteklih letih nedvomno sprejela nekaj vprašljivih odločitev, vendar so na splošno njihovi izdelki intuitivni in uporabniku prijazni. Tudi Apple TV se v tem pogledu ne razlikuje od njihovih ostalih izdelkov. To še zlasti velja, če ste že uporabnik katere izmed ostalih njihovih naprav. Takšne Apple TV nedvomno takoj prepriča. Tako z zunanjo obliko, kakor tudi s programskim vmesnikom. To pa zato, ker gre vsaka aplikacija skozi strog proces odobritve. Zato vse deluje hitro, je odzivno in privlačno za uporabnikove oči.

Android TV je prav tako dobro zasnovan. Androidovi slabi časi so že zdavnaj odšli v pozabo. Najnovejše nadgradnje operacijskega sistema Android sledijo strogim smernicam, ki jih je določil Google. Posamezne naprave se bodo sicer razlikovale po zasnovi, vendar bo notranjost ostala večinoma ista.

Torej, Apple TV in Android TV sta v veliki meri zelo podobna, a za večino uporabnikov bi naj bila Apple TV “lažja”. To pa nikakor ne pomeni, da je Google-ovo različico težje upravljati, vendar Apple tradicionalno vzdržuje uporabniku prijaznejši pristop.

Aplikacije in vsebina

Tukaj se bolje izkaže Android TV. Google-ova platforma Android ponuja boljšo raven prilagoditev, ki jih ponuja. Android TV omogoča uporabo neverjetnega število aplikacij in storitev. V bistvu Android TV omogoča, da večino stvari, ki jih lahko delate na pametnem telefonu, delate preko Android TV, ampak na večjem zaslonu. Omogoča tudi dostop do “Google Play Store” trgovine, vendar se pa lahko zgodi tudi. da katera izmed aplikacij ne bo združljiva z Android TV platformo. Poleg tega omogoča tudi dostop do veliko različnih iger. Odvisno od strojne opreme, so to lahko Full HD igre ali celo igre, podobne tistim na konzolah.

Prav aplikacije so bile šibka točka Apple TV, a tudi to je sedaj stvar preteklosti. Namenski operacijski sistem za Apple TV je omogočil dostop do večih različnih aplikacij, vključno z Netflix (1) in HBO Now (2). Ob tem pa je tudi integracija z drugimi storitvami in napravami Apple odlična. AirPlay je neverjetno enostaven za uporabo in omogoča “zrcaljenje” katere koli vsebine iz naprave z  iOS na velik zaslon. Tudi vsebine, kupljene na iTunes (3), se lahko neposredno prenese na televizor. Torej, če imate na primer velik katalog filmov in pesmi, je dostop do njih z Apple TV oddaljen le nekaj klikov.

Zaključek

Izbira platforme, s katero vam bo na voljo internetna televizija (IPTV), je odvisna predvsem od tega, na kateri strani ograje se nahajate. Na Google-ovi ali na Apple-ovi?

Internetna televizija (IPTV) na Android TV in Apple TV napravah

You May Also Like