Izbira lokacije za namestitev za vaš infrardeči panel ni zahtevna, sploh ko enkrat razumete osnove oz. bistvo infrardečega ogrevanja. Vendar vseeno zahteva malo več pozornosti in razmisleka, kot pri klasičnem konvekcijskem gretju. To je zato, ker infrardeče segrevanje prostorov poteka na bistveno drugačen način. Za vse tiste, ki so že leta navajeni klasične metode ogrevanja, je lahko ta prehod zato malce težaven oz. neobičajen.

Če se sprašujete, kje bo namestitev IR panelov najbolj učinkovita, si preberite spodnji prispevek. V njem tudi razložimo, kam IR panelov ni priporočljivo nameščati.

Zakaj je pomembna pravilna namestitev IR panelov?

Ena od ključnih razlik med IR sevanjem in konvekcijo je način prenosa toplote. Večina nas je že seznanjena s konvekcijskim ciklom toplega zraka, ki ga proizvajajo standardni sistemi za ogrevanje doma, npr. radiatorji. Vendar je pomembno razumeti, da IR paneli Planet Infrapanel ne delujejo na isti način.

Infrardeče sevanje je metoda neposrednega ogrevanja, kjer toplota potuje iz vira (v tem primeru panela), dokler ga ne absorbira predmet na poti. To je del razloga, da so infrardeči izdelki tako učinkoviti – toplota, ki jo proizvajajo, namreč ne vpliva na gibanje zraka in se ne more izgubiti. Vendar pa metoda neposrednega infrardečega sevanja pomeni, da jo je predvsem treba usmeriti na pravo mesto. Konvekcijski izdelki delujejo z ogrevanjem zraka v določenem prostoru in se lahko postavijo skoraj kjerkoli, infrardeči paneli pa zahtevajo neoviran prehod toplote do območja, kjer potrebuje ogrevanje. Prenos toplote iz točke A do točke B pomeni, da bodo vsi predmeti, ki so na poti, prestregli toploto. To pomeni, da če bo na poti preveč predmetov, mogoče toplota ne doseže svojega končnega cilja in posledično želeno območje ne bo ogrevano.

Pogoste napake pri nameščanju IR panelov

Kako torej pravilna postavitev deluje v praksi? Poglejmo primer dnevne sobe (slika spodaj) in skušajmo določite, kje je najbolj smiselno namestiti panele. Ta soba ima precej enotno obliko, čeprav ima dve niši oz. kota, ki sta malenkostno ločena od glavnega prostora in okno. To je potrebno upoštevati.

Nameščanje v kote

namestitev-ir-panelov-1
VIR 1

Nameščanje v kote ali manjše ločene prostore, zato da bi panele „skrili“, ni dobra ideja. Kot lahko vidite na zgornji sliki, bodo okoliške stene preprečevale infrardečim panelom, da zagotovijo širjenje toplote. Ne glede na to, da bodo paneli usmerjeni proti sedežni garnituri oz. osrednjem prostoru, bodo toploto prej pobrale stene in ogrevanje z IR paneli ne bo toliko učinkovito. Velika prednost IR plošč je, da ne zavzamejo toliko prostora kot konvencionalni grelniki. Zato jih ni treba umikati v kote ali ostale bolj oddaljene prostore. Pravzaprav lahko njihovi nenavadni modeli in sodobna estetska omogočajo, da ne kazijo prostorov ampak jih v precej primerih naredijo še bolj privlačne. Lahko npr. izberete panel s sliko, ki deluje kot moderna stenska dekoracija.

Nameščanje nasproti okna

namestitev-ir-panelov-2
VIR 1

Na zgornji sliki vidite postavitev večjega IR panela na steni nad enim delom sedežne garniture, usmerjen pa je na veliko okno nasproti. Plošča ima več svobode širjenja svoje toplote in bo pokrila veliko več prostora. Vendar pa ima to pozicioniranje tudi pomanjkljivosti. Manj toplote bo doseglo drugi del sedežne garniture, ki se nahaja najdlje od stene, kar bo ustvarilo večje razlike pri temperaturi med tema dvema površinama. Poleg tega je precej strokovnjakov mnenja, naj se IR paneli ne nameščajo nasproti oken.

Izguba toplote čez okna se ne zgodi na način, ki bi ga pričakovali. Valovna dolžina infrardečega sevanje se dejansko ne more prenesti skozi steklo na enak način kot vidna svetloba, zato se bo toplota vseeno zadržala v prostoru. Izguba toplote se pojavi, ko steklo absorbira infrardeče sevanje in ga zaradi steklene površine oddaja ven. Ker zasteklitev ne ponuja enake ravni izolacije kot npr. opečnat zid, se toplota lahko zgublja hitreje. To ne bi smela biti težava za domove s sodobno zasteklitvijo, saj je večina oken bolje izolirana in so tudi zasnovana tako, da odbijajo toploto nazaj v sobo. Problem se pojavi predvsem v domovih s starejšimi načini zasteklitve, zato bi tu morali razmisliti o drugačni namestitvi panelov.

Najboljše lokacije za namestitev infrardeče plošče

Ko izpustite postavitve v kotih in nasproti oken, vam za namestitev ostanejo prostori na glavnih stenah in lokacija, kjer bi se sicer nahajal kamin.

Stenski infrardeči grelniki

namestitev-ir-panelov-3
VIR 1

Z nameščanjem infrardeče plošče na to steno je več toplote usmerjene v sobo in bo absorbirana in zadržana z okoliškim pohištvom in stenami. Medtem ko lahko pride do manjšega izgube skozi okna, bo to res minimalno, ker panel ni usmerjen neposredno v okno.

Stropni infrardeči grelniki

namestitev-ir-panelov-5
VIR 1

Za popolnoma neovirano širjenje toplote je namestitev na strop najbolj optimalna možnost. Ko je IR plošča usmerjena navzdol, to zagotavlja, da bo toplota enakomerno porazdeljena. Absorbirale jo bodo tla, stene in pohištvo. Stropne infrardeče plošče imajo tudi to dodatno prednost, da so popolnoma odmaknjene, kar preprečuje možnost morebitnih poškodb. Seveda boste morali upoštevati položaj vseh svetlobnih priključkov, saj ima večina prostorov glavni priključek za luč v bližini središča stropa. Ob taki predpostavki je torej smiselno, da imamo na stropu nameščena dva manjša panela, ki zagotovita enakomerno porazdelitev svetlobe po vsem prostoru.

Lokacija, lokacija, lokacija

Ko torej enkrat razumete, kako deluje IR toplota, postane pozicioniranje stvar zdrave kmečke pameti. Koti, ogromno pohištvo in predimenzionirani umetniški predmeti so lahko nepotrebna ovira na poti od infrardeče plošče do učinkovitega ogrevanja. Najlažji način za namestitev panelov je, da se vprašate, katera pot od panela do cilja ogrevanje je najmanj ovirana. Če bo ovirana pot, tudi ogrevanje ne bo doseglo cilja.

Zgornje slike so namenjene zgolj prikazu in ne upoštevajo razlik med močjo ali vrsto panela. Ker so prostori različnih oblik in velikosti, boste morda ugotovili, da vam bolj ustreza več panelov različnih velikosti kot en večje moči in dimenzij. Še posebej to pride v poštev, če ima vaš prostor neobičajno obliko.

Če razmišljate o namestitvi infrardečih plošč, svetujemo, da se obrnete na strokovnjake, ki vam bodo svetovali glede na vaše natančne dimenzije in postavitev prostora. Ne glede na to, ali nameščate nov ogrevalni sistem za vaš bivalni prostor ali pa boste infrardeče plošče potrebovali v pisarnah – vedno temeljito razmislite o lokaciji namestitve.

Preberite še: namestitev sončne elektrarne in morebitne ovire pri izvedbi projekta

VIR (1) Infrared Heaters Direct

Kam namestiti IR panele, da bodo najbolj učinkovito ogrevali?

You May Also Like