Brez dvoma je eden izmed odličnih “prijemov” motiviranja svojih ekip (zaposlenih, freelance ekip, itd…) tudi ta, da za zaposlene oz. svoje ekipe organiziramo neko team buildign druženje. Ker pa je ponudbe na področju različnih možnosti team building eventov, nešteto, pa smo se odločili, podeliti nekaj nasvetov, ki se jih splača upoštevati, če organizirate team building za svoje ekipe, z namenom njihovega motiviranja (npr. k doseganju boljših prodajnih ali drugih poslovnih rezultatov).

Motivacija na team buildingu dogodku zaposlenih

motivacija team buildingPreden organizirate team building event za svoje zaposlene je dobro vedeti, da je treba tudi motivacijske cilje, pred samim eventom, definirati.

Kaj vam pomaga organizacija motivacijskega team buildinga, če to pomeni druženje, sprostitev, zabavo, “branje” letnih rezultatov in nagrajevanje najboljših, če ob tem nimate začrtanih jasnih ciljev kako bi lahko tak dogodek motiviral vaše ekipe tudi v bodoče.

Še največ boste za motivacijo preko team building eventa naredili tako, da javno nagradite najboljše prodajalce (ob pogoju, da so pravila, da je nekdo najboljši pravočasn jasno sporočena (najboljše v pisni obliki) vsem, ki se imajo možnost potegovati za bonuse, nagrade, priznanja in podobno.

Ena izmed osnovnih napak pri motiviranju zaposlenih je namreč, da motivacijski cilji niso pravično dodeljeni, slednje pa ni posledica nič drugega, kot nenatančnega definiranja “pravil igre”.

Zapisano po domače: na pozitivno motivacijo v bodoče lahko zelo dobro vpliva tudi objava tekmovanja za najboljšega prodajalca v naslednjem obdobju – pravila tekmovanja in nagrade pa naj bodo natiskana in dana vsem, ki imajo interes in možnost, da sodelujejo pri tem ali podobnih tekmovanjih.

Če tudi še do danes niste organizirali tekmovanj znotraj vaših ekip, je zato odličen pristop ta, da izkoristite vaš team building dogodek in javno naznanite pravila tekmovanja in nagrade.

Z nagradami ne bodite skopi. Noben smisel nima pripravljati super tekmovanja, če je nagrada čajna vrečka s podstavkom za limono. Nič ni narobe, če najboljšemu prodajalcu obljubite masten in zajeten ček. Navsezadnje bo večja prodaja tudi rezultirala v boljših poslovnih rezultatih – torej si denarne nagrade tudi lahko privoščite.

Obenem je priporočljivo, da razpišete nagrade za več mest (recimo najboljše prodajalce od prvega do petega mesta), primerno doseženemu rezultatu pa pazite tudi na razlike med denarnimi nagradami.

Kot posebno motivacijo na takšnem dogodku naznanite etapno, vmesno spremljanje rezultatov. Saj veste… motivacija je kot deodorant… drži 24 ur, potem pa konec.

Če javno naznanite pravila tekmovanja in spremljanja vmesnih rezultatov, bodo tudi tisti nejeverni prodajalci, vseeno vsake toliko dobili občutek, da pa le ni nemogoče tudi njim tekmovati, hkrati pa boste dosegli, da se o ciljih, ki ste jih na motivacijskem team buildingu izpostavili, govori več časa (več mesecev ali kar celo leto v primeru, če objavite, da boste na team buildingu naslednje leto, podelili nagrade).

Nasvete deli: ETC teambuilding agencija

Oznake besed: motivacija team building

Kako izkoristiti team building dogodek za motivacijo vaših zaposlenih?

You May Also Like