Začenja se sezona sladoleda in če tudi sami izdelujete sladoled za prodajo, se gotovo sprašujete kako bi lahko letos dekorirali sladoled, da bi bil malenkost drugačen kot vsako leto. Dekoracija sladoleda je zelo pomembna, pri tem pa ne igra največjo vlogo okus, ampak izgled.

Za vas smo pripravili spisek idej oziroma izdelkov, s katerimi bi lahko popestrili vašo sladoledno vitrino. Resda bo takšen sladoled malenkost dražji, saj bo vseboval nove, do sedaj  neuporabljene komponente, ampak se bo trud zagotovo poplačal z boljšo prodajo.

Dekoracija sladoleda ni nujno samo v obliki posipa, uporabite jo lahko tudi kot samostojni dodatek pri postrežbi sladoleda v kornetu ali lončku. Vsekakor pa je pomembno vedeti, da vsaka dekoracija sladoleda zahteva nekaj dodatne predpriprave ali morda iskanje novega dobavitelja.

Začnimo torej!

Meringa – hrustljava sladkost kot protiutež sladoledom z izdatno “svežino”

Meringa je sila uporabna kot dekoracija sladoleda, čeprav se večinoma uporablja v slaščičarstvu. Uporabite jo lahko namreč na več načinov, vendar le tako, da si jo prej pripravite. Tukaj jo npr. lahko kupite zdrobljeno ali v kapljicah.

Meringa sicer zahteva nekaj spretnosti, lahko jo izdelate na več različnih načinov, najbolj poznani so zagotovo italijanski, francoski ali švicarski način. Bistveno pri meringi pa je, da z njo okrasite sladoled.

Glavna posebnost meringe je, da je sladka že sama po sebi, zato vam priporočamo kombinacijo s kakšnimi “svežimi” sadnimi sladolednimi okusi, npr. limono, jagodo ali pa gozdnimi sadeži. Meringo lahko uporabite celo (kot kapljice), še boljše pa bo, če jo boste uporabili drobljeno, Na ta način jo boste med postrežbo sladoleda ponudili večjemu številu gostov, hkrati pa ne bo opazne morebitne “čudne” oblike, ki se večkrat pojavi, če meringo pripravljamo prvič.

Ne veste kako bi našli zamenjavo za že “prežvečen” sladki kornet? Naj bo tokrat makron vaša ekskluzivna dekoracija sladoleda!

Zakaj se ne bi od svoje konkurence razlikovali že po svoji ponudbi?

Klasične sladoledarne večinoma ponujajo sladki kornet za doplačilo. Zakaj pa ne bi ponudili nekaj drugega?

Pri slaščičarstvu je sledenje trendov izrednega pomena. In makroni se trenutno trendovsko pojavljajo pri dekoraciji tort, ponujajo jih že tudi veliki trgovski centri. Zakaj jih ne bi tudi vi?

Naj bo makron uporabljen še kot dekoracija sladoleda!

Dekoracija sladoleda z makroni
Dekoracija sladoleda z makroni bo presenečenje za vse vaše goste. Makrone lahko postrežete v kornetu ali stekleni posodici. Seveda pa z njimi lahko dekorirate tudi sladoledno banjico.

To lahko storite na navaden način – tako, da sladoledno banjico dekorirate z makroni (preverite tukaj, imajo zelo hitro dostavo in odlične cene!, lahko pa se odločite in ponudite makron kot dodatek in ga zaračunate posebej!

Dekoracija sladoleda bo na takšen način delovala ekskluzivno in unikatno. Makroni naj delujejo sveže in naj so napolnjeni s posebno kremo. Poleg tega poskrbite in na svojih socialnih omrežjih razširite vest o tem. Videli boste, da bodo gostje novost sprejeli za svojo!

Bebe piškoti ali biskvit?

Saj veste, da določene sladoledne lučke ali predpakirani sladoledni sendviči vsebujejo piškotno testo oziroma biskvitno polnilo? Ta dodatek lahko tudi sami izkoristite – in to kar na več načinov.

V primeru, da bi radi izdelali sladoled z zares pravim okusom tiramisuja, lahko izkoristite klasičen recept in v sladoled namestite plast bebe piškotov. Prav tako so bebe piškoti lahko uporabljeni kot dekoracija sladoleda na vrhu sladoledne banjice.

Dekoracija tiramisu sladoleda
Za dekoracijo sladoleda z okusom tiramisuja se velikokrat uporabljajo bebe piškoti. Enako lahko storite, če želite interpretirati kakšno drugo slaščico. Za npr. saher okus sladoleda je kakavov biskvti za torto odlična dekoracija sladoleda.

Kaj pa če bi radi posnemali kakšno klasično slaščico, ki je še posebej priljubljena v vašem okolju? Ali pa bi radi presenetili goste s sladoledno verzijo npr. Saher torte?

Nič lažjega! Uporabite biskvit (če bi radi zares enakomerno pečen biskvit, ga ponujajo tudi na tej strani – biskvit za pravokotno torto)!

Biskvit bo vašemu sladoledu dodal lahkotnost, hkrati pa bo deloval kot osvežilna dekoracija, ki je gostje ne bodo pričakovali. To vas bo še bolj utrdilo na sladolednem piedestalu, kjer so inovativnost okusov in nova, raznolika ponudba še kako pomembna!

Čokoladni ostružki ali v hiši izdelana čokoladna dekoracija sladoleda

Bi radi izboljšali klasični sladoledni okus stračatele? Je lahko dekoracija sladoleda stračatele sploh lahko drugačna kot obstoječa?

Uporabite nekaj novega, kot so čokoladni ostružki!

Čokoladni ostružki so prefinjena dekoracija, izdelana iz prave čokolade, ki je gostje navadno na sladoledu ne bi pričakovali. Navadno se jih uporablja kot slaščičarsko dekoracijo v restavracijah višjega cenovnega ranga ali pa pri pripravi catering slaščic v kozarčku.

Dejstvo pa je, da lahko stračatelo interpretirate na svoj, popolnoma nov način.

Če radi ustvarjate s temperirano čokolado pa še nasvet. Acetatna folija za torte se namreč lahko uporablja tudi za izdelavo posebnih čokoladnih dekoracij iz temperirane čokolade. Če pa acetatne folije nimate, brez skrbi! Uporabite lahko tudi svetlečo stran peki papirja.

Spodaj dodajamo videoposnetek z zelo nazornim potekom izdelave okraskov s temperirano čokolado.

Kako vanilijev sladoled postane prava senzacija?

Vanilijev sladoled se mnogim zdi nenavadno navaden. Resda gre za sladoledni okus, ki ne dopušča prav velike izbire novih interpretacij, vendar prav to naj bo vaša iztočnica.

Zakaj bi izumljali toplo vodo, če ste lahko inovativni na najmanjši možen način.

Uporabite vanilijev strok. Krasna dekoracija sladoleda, vendar tudi naravna sestavina zanj!

Dekoriranje sladoleda z vanilijevim strokom
Dekoriranje sladoleda z vanilijevim strokom. Minimalističen pristop, ki pa vam ponuja možnost izdelave lastne vanilijeve paste! Stroki vanilije za dekoracijo pa se lahko kasneje uporabijo kot surovina za sladoled!

Navaden strok vanilije, npr. burbonski vanilija strok je odličen primer, kako lahko z uporabo minimalističnega načina predstavite vanilijev sladoled kot top izbiro za vaše goste.

Izdelava sladoleda namreč ni nič bolj zahtevna, uporabite pa lahko popolnoma naravne sestavine, ki jih uporabite tudi kot dekoracija sladoleda. Takšna dekoracija ni primerna za postrežbo. Jo pa lahko takoj, ko sladoledno banjico izpraznite uporabite za izdelavo naslednje banjice vanilijevega sladoleda.

Gostje vodo navdušeni, tehniko pa lahko dodatno izpilite in si pripravite vanilijev ekstrakt ali pa, kako prikladno, kar doma izdelano vanilijevo pasto!

Naravna barvila za dekoracijo sladoleda

Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste želeli vanilijev sladoled npr. narediti bolj rumen. Ali pa melonin bolj oranžen oziroma jagodni sladoled bolj rdeč.

Dekoracijo sladoleda lahko pomeni tudi izboljšanje barve naravnega sladoleda.
Dekoracijo sladoleda lahko pomeni tudi izboljšanje barve naravnega sladoleda. Vendar pozor – nekateri bodo preveč obarvan sladoled imeli za preveč “umeten”; četudi boste uporabili naravna barvila.

V določenih primerih lahko pomagajo t.i. koncentrirane sladoledne paste, te pa (ne vedno!) lahko vsebujejo tudi umetne arome ali dodana barvila. Če radi ustvarjate naraven sladoled in se uporabi praškov izogibate, lahko preizkusite naša naravna barvila.

Le-ta lahko uporabite tudi za izdelavo bolj neobičajno obarvanih sladoledov – npr. črnega sladoleda z dodatkom jedilnega oglja, ali pa modro obarvanega sladoleda z dodatkom modrega barvila.

Seveda pa velja tudi nenapisano pravilo, da ne pretiravate z barvami. Preveč obarvan sladoled bo namreč še vedno lahko deloval preveč umetno.

*** *** ***

Kakorkoli se boste odločili, vam želimo, da bo letošnja sladoledna sezona dobra. Uporaba novih dekoracij v sladoledni vitrini vam omogoča boljšo izpostavitev vaših sladoledov. Na ta način lahko najbolj “navaden” sladoledni okus prikažete kot nekaj najbolj posebnega in na ta način ponudite gostu nekaj novega.

Seveda lahko uporabite tudi ostale, tukaj neomenjene izdelke. Ti bi lahko bili klasični sladoledni holipi, v zadnjem času so popularni tudi mini kornetki, navadni ali barvni ipd. Profesionalni distributerji, njihove spletne strani, trgovine ali FB profili so lahko odlična ideja za raziskovanje najnovejših idej!

Skratka, naj gre za meringo, makron, vanilijev strok ali kaj drugega. Dekoracija sladoleda naj bo premišljena, ne preveč vsiljiva predvsem pa inovativna. Na takšen način boste pred svojimi gosti postali Sladoledar z velikim S – to pa se bo poznalo tudi v vaši prepoznavnosti in seveda v vaši prodaji sladoleda.

Viri:

1 – Delish.com

Dekoracija sladoleda [Nasveti za inovativno izdelavo in prodajo sladoleda]

You May Also Like