Eno od pogostejših vprašanj, ki si jih postavijo tako tisti, ki svoj speltni nastop šele začenjajo, kot tudi tisti, ki so na spletu prisotni že dlje časa je, ali naj svoja besedila (npr. v blogu) dajo lektorirati ali ne. In, četudi je nekako razumljivo, da osebne bloge ne damo lektorirati (če ne drugo, pa že ne, zaradi stroška), nismo povsem prepričani ali je prav ali narobe ali naj bodo podjetniški zapisi na blogih (in pa tudi vse ostale vsebine landing strani, home page, ipd…) lektorirane ali ne.

Razmišljanje o nujnosti, potrebnosti in primernosti lektoriranja spletnih besedil, smo objavili na podlagi pogovora s slovensko priznano jezikovno agencijo, ki se z lektoriranjem raznoraznih vrst besedil za internet in druge potrebe, ukvarja že debelo desetletje. Kako poteka postopek lektoriranja, si lahko preberete na strani: https://jezikovna-agencija.si/lektoriranje/

Ali lektorirati besedila za splet

Spodaj smo, povsem iz prakse, pripravili zapis in napotek, ki vam utegne pri vprašanju ali lektoriratu besedila za splet, koristiti in pomagati.

Ali lektorirati besedila za splet?

V idealnem primeru bi ne bilo treba nobenih besedil za splet, lektorirati. Slednje bi bilo sanjsko in perfektno že iz vidika stroškov, hkrati pa tudi iz vidikov tega, kako naša sporočila, besedila in komunikacijo, dojemajo potencialni obiskovalci naše spletne strani in tudi spremljevalci našega podjetja oz. naše blagovne znamke, čez ostale spletne komunikacijske kanale.

A do idealne situacije seveda ne vodi lahka pot. Ne pomeni pa to, da se idealne situacije ne splača zasledovati ali si je postaviti kot cilj.

Glejte na vprašanje potrebnosti lektoriranja besedil na spletnih straneh, iz tega konca. Nekateri uredniki in snovalci svojih spletnih strani, ne lektorirajo besedil, a vseeno njihove spletne strani prinašajo posel. Drugi v lektoriranje vlagajo ogromna sredstva, pa posla iz spletnih strani, nimajo.

Slednje zato pomeni, da ni od lektoriranega ali nelektoriranega besedila odvisen uspeh vaše spletne strani.

Uspeh speltne strani je odvisen od sposobnosti in veščin komuniciranja preko spleta. In seveda zavedanja, da preko različnih speltnih kanalov (spletna stran spletna družabna omrežja, forumi,itd….) komuniciramo drugače.

Če je cilj našega nastopa preko spleta na družabnih omrežjih vzpostavljanje odnosov, zagotovo za naše objave na socialnih omrežjih ne bomo za to, najemali pomoči lektorja.

Po drugi strani, če na naši spletni strani ponujamo visoko tehnološko storitev ali produkt ali celo storitev lektoriranja, ne moremo ravno sami svojih besedil, pustiti nelektorirana in po možnosti še s kakšnimi pravopisnimi in slovničnimi napakami.

Res je sicer, da vsa spletna komunikacija, strmi k temu, da je enostavna, razumljiva, poljudna in naravna in človeška, a žal mnogo začetnikov na spletu, te “želene in zahtevane” sproščenosti v komunikaciji, ne čuti. Kako tudi bi jo, če niso vešči rednega in konstantnega komuniranja preko spleta.

Zato je sklep pri odogovoru na vprašanje ali lektorirati besedila za splet, v bistvu preprost.

Jezik in način spletne komunikacije mora biti skladen s ciljno publiko in spletnim kanalom, preko katerega komuniciramo z drugimi.

V nekaterih primerih to pomeni, da bo lektoriranje besedil, priporočljivo, če ne celo nujno, v drugih to isto pomeni, da stroška za lektoriranje ne bo potrebno odšteti.

Največkrat svetujemo, da lektorirate spletne besedila, ki jih pripravljate predvsem za uspešno spletno oglaševanje. O tem kako oglaševati na spletu, pa smo pisali na povezavi.

Uporabne informacije v zvezi z lektoriranjem boste našli tudi na Zbornici lektorjev.

Ali lektorirati besedila za splet?

You May Also Like